زندگی دوباره موصل پس از داعش

۲۱ خرداد ۱۴۰۳
کدخبر : ۱۶۳۷

موصل، 10 سال بعد از دوران اشغال توسط گروه داعش، بار دیگر بهار را به نظاره می‌نشیند. آرامش نسبی به شهر بازگشته و مردم، زندگی معمولی خود را از سر گرفته‌اند.

زندگی دوباره موصل پس از داعش

«صقر زکریا» از اهالی شهر موصل، در یکی از شب‌هایی که به آبیاری گلها در خیابان محل اقامتش مشغول بود به این فکر کرد که از زمان ترک عراق در سال 2017 به عنوان آخرین سنگر داعش، شهر تا چه حد امن شده است.

زکریا در سال 2005 شهر را ترک کرده بود اما در سال 2018 و زمانی که هنوز هزاران جسد در حال پاکسازی از مخروبه‌ها بودند با هدف تأسیس یک مرکز فرهنگی به نام بنیاد «بیتنا» به شهرش برگشته است می‌گوید: «یک لحظه با خودم فکر کردم، من کجا هستم؟»

داعش پس از تصرف موصل، خلافت خود را در مسجد النوری اعلام و نوعی اسلام‌گرایی ‌افراطی را تحمیل کرد. آنها گروه‌های اقلیت را کشتند، موسیقی را ممنوع و مکان‌های باستانی را تخریب کردند.

پیچ و خم کوچه‌ها در این بخش از شهر در کرانه غربی رود دجله با ظهور این شورشیان، پس از تهاجم به رهبری ایالات متحده در سال 2003، به محلی برای کشتار، آدم‌ربایی و جنایات منظم تبدیل شد. این مکان‌ها در نبرد آزادسازی با خاک یکسان شد و هزاران غیرنظامی کشته شدند.

اما با وجود درگیری‌های سیاسی، اتهامات فساد و تأخیر در بازسازی، زندگی در دو سوی رودخانه دجله به دوران قبل بازگشته است.

افرادی که در طول چهار شبانه‌روز مصاحبه خبرنگاران در محل حضور داشتند، اعلام کرد که امروز مردم موصل، بیش از هر زمان دیگری در دو دهه گذشته احساس امنیت می‌کنند.پیش از این، زندگی فقط شامل خوردن، خوابیدن و قفل کردن در خانه از ترس ربوده، کشته یا منفجر شدن بود. آنها محروم بودند و امروز در حال ساختن زندگی خود هستند. بنیاد زکریا که در یک خانه سنتی موصلی قرار دارد به یکی از جاذبه‌های اصلی برای بازدیدکنندگان داخلی و خارجی از جمله امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در سال 2021 تبدیل شده است.

مردی مسن دیگری که وارد دفتر کار زکریا شده بود، با دیدن تصاویر نخبگان فکری و فرهنگی شهر که به روزهای بهتر بازگشته بودند، اشک ریخت. نزار الخیاط، مدیر 70ساله سابق مدرسه‌ای در موصل در حالی که صدایش می‌لرزید گفت: «اینجا موصل است. مهم نیست چه باشد، این شهر، فرهنگی و متمدن باقی می‌ماند».

مقامات محلی و ساکنان می‌گویند که راه طولانی تا نابودی موصل از میراث داعش باقی مانده است. پس از گذشت هفت سال از آزادسازی شهر موصل، هنوز هم آوارها، پاکسازی می‌شوند. در اطراف شهر، ساختمان‌های سنگ‌ریزه‌شده با کف‌های فروریخته و میلگردهای آشکار، همچنان به چشم می‌خورد و شهر قدیمی، ویران شده است. رستوران‌های جدیدی افتتاح شده‌اند که مشتریان در آن غذاهای لبنانی می‌خورند و کافه‌های کنار رودخانه تا پاسی از شب پر از زندگی است که پیش از این در شهری که مردم تا اواخر شب در خانه‌هایشان حبس می‌شدند، غیرقابل تصور بود.

همچنین بناهای یادبود تاریخ غنی مذاهب شهر مانند مسجد نوری بزرگ و کلیسای آل طاهره که پاپ فرانسیس در سال 2021 از آنها بازدید کرد، در حال بازسازی هستند.

منبع: رویترز