چرا ایران سهمیه خود را در صندوق بینالمللی پول افزایش داد؟
نمایندگان مجلس در جلسه علنی ۹ آبان، جزئیات لایحه افزایش سهمیه ایران در صندوق بینالمللی پول را تصویب کردند؛ اما دلیل این افزایش سرمایه در این شرایط اقتصادی چه بود؟

به گزارش رواق ، نمایندگان مجلس در جلسه علنی ۹ آبان، جزئیات لایحه افزایش سهمیه ایران در صندوق بینالمللی پول را تصویب کردند.
بر اساس این مصوبه، دولت میتواند حساب ایران نزد صندوق بینالمللی پول را حدود یک میلیارد و ۸۳۴ میلیون دلار افزایش دهد.
در این صورت، حق برداشت ویژه فعلی با رقم حدودا ۳ میلیارد و ۵۶۷ میلیون، به بیش از ۵ میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار خواهد رسید.
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی در این خصوص توضیح داده که برای تامین این مقدار پول، ۷۵ درصد سفته و ریال پرداخت میشود. مابقی منابع نیز از طریق ارزهایی که در سایر کشورها بدون استفاده باقی مانده تامین خواهد شد.
درحال حاضر ۱۹۰ کشور در این سازمان عضو هستند و هر یک بر اساس سهمیهای که دارند، در تصمیمها مشارکت میکنند. کشورها متناسب با سهمیه خود، حق رای دارند و میتوانند بر سیاستگذاریهای صندوق اثر بگذارند.
دریافت کمکهای مالی و مشاوره، از مزایای عضویت صندوق
این سازمان در دو قالب، به کشورها تسهیلات ارائه میکند. یکی از این قالبها، پرداخت تسهیلات اضطراری در زمان وقوع بحران در یک کشور است. همچنین تسهیلات بلندمدت نیز با هدف توسعه کشورها یا حل مشکلات ساختاری اقتصادی کشورها ارائه میشود.
علاوه بر این موضوع، دریافت وام از صندوق بینالمللی پول با شرایطی همراه است که کشورها باید به آن پایبند باشند.
نکتهای که باید مد نظر قرار بگیرد آن است که دریافت وام، متفاوت با حق برداشت ویژه است. حق برداشت ویژه واحد پول بینالمللی است که به عنوان ذخایر ارزی بینالمللی توسط کشورهای عضو استفاده میشود. این دارایی، عموما در معاملات مالی بین کشورها و برای تسویه حسابهای مالی استفاده میشود.
از دیگر مزایای عضویت در این صندوق میتوان به افزایش اعتبار بینالمللی و افزایش همکاری بینالمللی اشاره کرد. با این وجود، عضویت در این سازمان معایبی نیز به همراه دارد.
کاهش استقلال اقتصادی در صورت عمل به دستورالعملها
محدودیت یک کشور در مدیریت مسائل داخلی و کاهش استقلال اقتصادی، اصلیترین دلیلی است که مخالفان به آن ارجاع میدهند. از سوی دیگر با توجه به اینکه سیاستهای پیشنهادی این صندوق پول، متناسب با ساختارهای اقتصادی و اجتماعی کشورهای مختلف نیست، میتواند به تشدید وخامت مشکلات اقتصادی و حتی اجتماعی در جامعه منجر شود.
مسئله نابرابری در قدرت رایدهی میان کشورها نیز، یکی از موارد مورد انتقاد جدی مخالفان است. با توجه به اینکه هر کشور متناسب با سهمیه خود حق رای دارد، این عضویت میتواند مخاطره تسلط کشورهای بزرگ و به ویژه غربی را، بر مسائل داخلی کشور افزایش دهد.
چالشهای مربوط به شفافیت در فرآیند تصمیمگیری، یکی از نقدهای جدی در رابطه با سیاستهای پیشنهادی صندوق پول جهانی است.
دلیل افزایش سرمایه ایران در صندوق بینالمللی پول چیست؟
یکی از دلایل این تصمیم، دریافت سود دلاری از صندوق بینالمللی پول است. فرزین عنوان کرده این ۵.۳۵ میلیارد دلار با سود به ۷ میلیارد دلار خواهد رسید و در مراحل بعدی قابل استفاده است.
فرزین علاوه بر کسب سود، یکی دیگر از دلایل افزایش سرمایه ایران در صندوق پول را، حفظ جایگاه ایران در این سازمان عنوان کرده است.
وی در این خصوص اشاره کرد: اگر سهم ما افزایش پیدا نکند دیگران افزایش سرمایه داده و به جای ما سرگروه میشوند و ما باید پشت آن کشورها بنشینیم. چرا باید ۵۰ سال سرگروهی خود را از دست بدهیم.
رئیس بانک مرکزی ادامه داد: ما در عراق و ترکیه پول داریم، ولی سودی به ما نمیدهند. میتوانیم این پول را به صندوق بینالمللی انتقال دهیم که هم سود بگیریم و هم اینکه دیگر نمیتوانند آن را بلوکه کرده و دستاندازی کنند.
وی در پایان تاکید کرد با وجود اینکه ایران تحریم است، اما در نهایت پولهای کشور ما در صندوق بینالمللی پول به عنوان ذخایر ارزی به شمار میآيد.
انتهای پیام/.