رقابت ایران و قطر در میدان گازی پارس جنوبی

۲۶ شهریور ۱۴۰۳
کدخبر : ۱۷۵۸۰

ایران با اجرای فازهای متعدد توسعه میدان گازی پارس جنوبی تلاش کرده تا در سال‌های اخیر، استخراج خود از این منابع را افزایش دهد. هرچند اخیرا ایران در تولید گاز از قطر پیشی گرفته است اما با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای قطر در سال‌های آینده، ممکن است این برتری ایران از بین برود.

رقابت ایران و قطر در میدان گازی پارس جنوبی

به گزارش رواق، از اواسط دهه ۱۳۹۰، ایران با اجرای فازهای متعدد توسعه پارس جنوبی و جذب فناوری‌های جدید، توانست تولید خود را افزایش دهد. به دنبال این موضوع، اخیرا تولید گاز ایران از این میدان به سطحی برابر یا حتی بیشتر از قطر رسیده است.

کارشناسان باور دارند هرچند اکنون ایران برداشت بیشتری نسبت به قطر انجام می‌دهد اما با توجه به برنامه توسعه بخش شمال شرقی این میدان گازی توسط قطر، این کشور قصد دارد ۱۶ میلیون تن دیگر به تولید LNG خود اضافه کند.

با توجه به این موضوع، چنانچه ایران فرصت سرمایه‌گذاری در این حوزه را از دست دهد ممکن است در سال‌های آینده تولید کمتری نسبت به قطر داشته باشد.

به‌طور کلی میدان گازی پارس جنوبی از اهمیت حیاتی برای اقتصاد ایران برخوردار است چراکه بیش از ۴۰ درصد ذخایر گاز ایران و ۷.۵ درصد از گاز کل دنیا را در بر می‌گیرد. در طول ۲ دهه اخیر ایران توانسته با اجرای بیش از ۲۰ فاز توسعه پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز خود و انتقال آن را به طرز قابل توجهی افزایش دهد.

ذخیره گاز در بخش ایرانی میدان پارس جنوبی حدود ۱۴ هزار میلیارد متر مکعب به همراه ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی است و ذخایر قابل استحصال گازی قطر در این میدان، حدود ۲۶ هزار میلیارد مترمکعب برآورد می‌شود.

با ادامه روند توسعه فازهای جدید و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های فناورانه، ایران توانایی حفظ و حتی تقویت موقعیت خود در میدان مشترک پارس جنوبی را دارد.

با این حال، مسئله فشارافزایی این میدان چالشی اساسی است. طبق برآوردها، تولید گاز ایران از پارس جنوبی از سال ۱۴۰۴ هر سال حدود ۲۸ میلیون متر مکعب کاهش پیدا می‌کند. در صورت عدم اجرای پروژه‌های فشارافزایی، تا سال ۱۴۱۰ تولید روزانه گاز از این میدان ۲۰۰ میلیون متر مکعب کاهش خواهد یافت، که به معنای کاهش تولید فعلی به یک‌سوم است.