نگرانی بهداشت جهانی از شیوع فلج اطفال در غزه
مانند بسیاری از مردم این منطقه، عید العطار، معلمی از شمال غزه، تمام روزهای خود را صرف پیدا کردن آب و غذای کافی برای زنده نگه داشتن خانوادهاش میکند. این مرد ۴۲ ساله که از زمان آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس در ماه اکتبر، هشت بار آواره شده، اکنون علاوه بر تلاش برای محافظت از پنج فرزندش در برابر درگیریهای نظامی، با تهدید جدیتر شیوع فلج اطفال در غزه نیز روبهروست.

به گزارش رواق، بنابر اظهارات سازمان بهداشت جهانی، نظام مراقبتهای بهداشتی منطقه تحت کنترل حماس به دلیل بمبارانهای اسرائیل در غزه تقریباً نابود شده و از ۳۶ بیمارستان، ۳۱ بیمارستان آسیب دیده یا ویران شدهاند. نزدیک به ۹۰ درصد از ۲.۳ میلیون نفر ساکنان غزه از خانههای خود آواره شدهاند و بسیاری از آنها در کمپهای موقتی و بسیار شلوغ و غیربهداشتی زندگی میکنند.
در چنین شرایطی، بیماریهای مسری نظیر هپاتیت، ذاتالریه و اسهال خونی به شدت شیوع پیدا کردهاند و اکنون نگرانیها از شیوع فلج اطفال در غزه به اوج خود رسیده است.
تاکنون مرگ بیش از ۴۰ هزار نفر بر اثر بیماریهای مختلف از سوی وزارت بهداشت در مناطق تحت کنترل حماس اعلام شده است. نگرانیها درباره سلامت عمومی پس از مشاهده و تأیید اولین مورد بیماری فلج اطفال نوع دوم در ۲۵ سال گذشته شدت گرفته است. این بیماری مسری میتواند باعث فلج شدن و مرگ نوزادان و کودکان خردسال شود.
بیماری فلج اطفال در سال ۱۹۹۹ در نوار غزه از میان رفته بود، اما در ژوئیه ۲۰۲۴، یک سویه جدید از آن شناسایی شد. واکسن خوراکی فلج اطفال که از یک ویروس زنده ضعیفشده ساخته شده است، در موارد نادر ممکن است توسط افراد واکسینهشده دفع شده و به شکل جدیدی از ویروس تبدیل شود که توانایی انتقال و شیوع دارد.
هفته گذشته اولین مورد ابتلا به فلج اطفال در پسر ۱۰ ماههای گزارش شد که از ناحیه یک پا فلج شده بود. این کودک به دلیل جنگ و آوارگی، واکسنهای لازم دوران کودکی را دریافت نکرده بود. بنابر گزارشهای سازمان جهانی بهداشت، احتمالاً صدها نفر دیگر نیز آلوده شدهاند اما بدون علائم مشخص، و همین موضوع هزاران کودک دیگر در غزه را در معرض خطر قرار میدهد.
سازمان ملل متحد کمپینی برای واکسینه کردن ۶۴۰ هزار کودک زیر ۱۰ سال در غزه آغاز کرده است. این کمپین به دنبال جلوگیری از گسترش بیشتر ویروس در منطقهای است که به دلیل جنگ و کمبود امکانات بهداشتی، به شدت آسیبپذیر شده است.
گزارش گاردین تأکید میکند که با وجود تلاشهای انساندوستانه برای مقابله با شیوع فلج اطفال در غزه، بحران انسانی در این منطقه همچنان ادامه دارد و هیچ نشانهای از پیشرفت در مذاکرات آتشبس دیده نمیشود. پزشکان هشدار میدهند که فلج اطفال تنها یکی از چالشهای بهداشتی بزرگ در غزه است و کودکان این منطقه همچنان با بسیاری از بیماریهای دیگر دست و پنجه نرم میکنند.