سیاست ارزی بانک مرکزی تغییر نمیکند؛
روایت فرزین از تابآوری اقتصاد ایران در برابر شوکهای خارجی
رئیس کل بانک مرکزی با تشریح آثار انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران، عنوان کرد طی سالهای اخیر تابآوری اقتصاد ایران بالا رفته است بنابراین سیاست ارزی ایران در قبال این موضوع تغییری نخواهد کرد.
به گزارش رواق ، بر اساس گزارش منتشر شده از بانک مرکزی، انتخاب ترامپ در آمریکا تأثیر بزرگی بر روی تمام بازارهای جهانی گذاشت که اثرات آن را در روز نخست انتخاب وی شاهد بودیم. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی به تشریح آثار مستقیم و غیرمستقیم نتیجه انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران پرداخته است.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، با توجه به اینکه اقتصاد ایران صادرات، واردات و سرمایهگذاری خارجی در ایالات متحده ندارد و همچنین ذخایر ایران به دلار نیست، این انتخاب به صورت مستقیم بر اقتصاد ایران چندان موثر نخواهد بود.
بر اساس آمارها، ایران حتی با اروپا نیز همکاری تجاری، پولی و مالی زیادی ندارد. کل حجم تجارت خارجی ایران با اروپا، به اندازه یک پنجم تجارت ایران با عراق نیز نیست.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه اقتصاد آمریکا اقتصاد بزرگی است، تغییر سیاستهای آن بر روی همه اقتصادهای کشورهای دیگر نیز اثرگذار است. برای مثال، اقتصاد آمریکا میتواند روی قیمت نفت، فلزات، نرخ بهره بازارها و رمزارزها اثرگذار باشد.
بر اساس اظهارات فرزین، ترامپ اگر مطابق روش پیشین خود عمل کند و سیاستهای ملیگرایانهای مانند افزایش نرخ تعرفهها و محدود کردن بازار آمریکا برای سایر کشورها را در پیش بگیرد، برای ایران نیز تهدیدها و فرصتهایی ایجاد میشود. البته اینکه ایران این موضوع را به تهدید تبدیل کند یا فرصت، وابسته به انتخابهای ایران است.
ایران امروز، ایران ۸ سال پیش نیست!
رئیس کل بانک مرکزی باور دارد اقتصاد ایران نسبت به ۸ سال پیش تابآوری اقتصادی بسیار زیادی پیدا کرده و مانند دوره قبلی ریاست جمهوری آمریکا، از انتخاب ترامپ اثرپذیر نیست.
وی در این خصوص گفت: در حال حاضر، به دلیل تجارت و تعامل اقتصادی با کشورهای منطقه و اعضای بریکس، سیستمهای مدیریت تحریم تقویت شده و از قدرت لازم برای مقابله با شوکهای خارجی برخوردار است.
در سالهای اخیر، ایران نه تنها عضو بریکس شده، بلکه دخایر ارزی و طلای خود را افزایش داده است. به گفته محمدرضا فرزین، حضور ترامپ و رویکرد او میتواند منجر به افزایش همکاری کشورها در بریکس شود؛ اما این موضوع که سیاست بانک مرکزی ایران در مواجهه با ترامپ چگونه است، بستگی به رویکرد ترامپ دارد.
سیاست ارزی بانک مرکزی چگونه خواهد بود؟
بر اساس اظهارات محمدرضا فرزین، بانک مرکزی در دو سال گذشته سیاست تثبیت ارز را انتخاب کرده بود و در پی آن بود تا نوسانات در بازارهای مختلف را به حداقل برساند. اکنون نیز تلاش بانک مرکزی بر آن خواهد بود تا این سیاست ادامه پیدا کند.
در خصوص سیاستهای ارزی بانک مرکزی، فرزین تصریح کرد: شکل گیری بازار ارز توافقی با هدف کشف نرخ واقعی و علامت دهی به بازار بوده است. این بازار حدود یک و نیم سال است در حال طراحی است و اخیرا آغاز به کار کرده است.
در مقابل، ارز نیمایی، بازار ارز نیست بلکه یک سامانه است. در سامانه نیما، نرخ در حراج شکل نمیگیرد و سیستم جورسازی (MATCHING) وجود ندارد. اما نرخ ارز توافقی یک بازار ارز تجاری است.
وی عنوان کرده هدف از تلاشهای بانک مرکزی این است که کل صادرات و واردات و عرضه و تقاضا، در بازار توافقی و در قالب حراج کشف قیمت شود.
به همین ترتیب بنظر میرسد بانک مرکزی همزمان با در پیش گرفتن سیاست تثبیت نرخ ارز، در پی آن است تا سازوکاری فراهم کند که در آیندهای نزدیک، نرخ ارز در چارچوب بازار، تعیین قیمت شده و نرخ حاکم در بازار ارز را داشته باشد.
این اقدام همراه با طرح دلارزدایی که در سالهای اخیر با کشورهای بریکس پیگیری شده، طرحهایی هستند که ایران با استفاده از آنها میخواهد آسیبپذیری اقتصادی خود را به حداقل برساند.
انتهای پیام/.