رویه جاری اعطای کارت‌ بازرگانی؛ گریزگاه دلالان برای پرداخت مالیات

۱۹ آبان ۱۴۰۳
کدخبر : ۲۷۰۱۹

برخی از کارشناسان باور دارند در صورت ادامه رویکرد فعلی اعطای کارت بازرگانی، مشکلات جبران‌ناپذیری در سال‌های آینده به وجود می‌آید به همین ترتیب باید رویه آن بازنگری شود.

رویه جاری اعطای کارت‌ بازرگانی؛ گریزگاه دلالان برای پرداخت مالیات

به گزارش رواق ، تغییر رویه دریافت کارت بازرگانی منجر شده تا هر فرد بالای ۲۰ سال و دارای دیپلم بتواند این کارت را دریافت کند. این تغییرات، شرایط اخذ کارت‌های بازرگانی یک ساله را فراهم ساخته است.

برخی کارشناسان باور دارند که در آینده نزدیک، این کارت‌ها تبعات جبران‌ناپذیری برای صاحبان کارت بازرگانی و فرار مالیاتی و عدم پرداخت عوارض گمرکی را به دنبال خواهد داشت.

به گفته منتقدان رویه کنونی اعطای کارت‌های بازرگانی، هر شخص بیست ساله دارای دیپلم، نه‌تنها تجربه لازم از تجارت خارجی، بلکه تجربه کافی در تجارت داخلی را نیز ندارد.

برای دریافت کارت بازرگانی، تنها باید ۲۰ سال سن و دیپلم داشته باشید!

جعفر محرم‌پور، دبیر اتاق بازرگانی تبریز در خصوص کارت‌های بازرگانی موقت عنوان کرده که این رویکرد سبب ایجاد مشکلات قانونی و مالی برای فعالان اقتصادی می‌شود.

پیش‌تر،‌ تا سال ۱۳۹۸ فرایند صدور و تمدید کارت از طریق سامانه هوشمند اتاق ایران انجام می‌شد. در مقابل، با ایجاد سامانه جامع تجارت، تغییرات اساسی در این فرایند ایجاد شد و الزامات بازدید میدانی و مدارک مختلف حذف شد.

به عبارت دیگر، در رویکرد جدید نه تنها افرادی به فروش کارت بازرگانی خود به دلیل حذف سیستم نظارتی می‌کنند، بلکه اهلیت تجاری نیز نکته مهمی بود که در رویکرد جدید به فراموشی سپرده شده است.

محرم‌پور تصریح کرد: در هشت ماه گذشته امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۴ درصد افزایش صدور کارت‌های بازرگانی را شاهد بوده‌ایم. در ظاهر به نظر می‌آید این به نفع اتاق باشد، حال آنکه مشکل‌ساز بوده است.

کارت‌های بازرگانی موقت، راه جدید دلالان برای فرار مالیاتی

یکی از کانال‌هایی که در این خصوص چالش‌برانگیز بوده، فرار مالیاتی با کارت‌های بازرگانی بی‌محل است. موسی خلیل‌الهی، رییس کل دادگستری استان آذربایجان اعلام کرده بالغ بر ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان فرار مالیاتی در ۱۴۰۱، از همین طریق انجام شده است.

رضا جعفری عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تبریز نیز از عدم صلاحیت‌سنجی قبل از صدور کارت بازرگانی، انتقاد کرده است. به گفته وی، دلالان با سو استفاده از مردم عادی که هیچ‌گونه آشنایی با حوزه تجارت نداشته و صلاحیت اخذ کارت بازرگانی را ندارند، مشکلات متعددی ایجاد کرده‌اند.

وی گفت: در مواردی شاهد هستیم برخی افراد با گردش مالی بسیار ناچیز، اقدام به اخذ کارت بازرگانی کرده‌اند.

علاوه بر این موضوع، به گفته کارشناسان، استفاده از کارت‌های بازرگانی یکبار مصرف باعث کاهش شفافیت در زنجیره تامین و معاملات می‌شود. این امر باعث شده که نهادهای نظارتی و مالیاتی نتوانند به درستی تراکنش‌ها را رصد کنند و سوءاستفاده‌ها را شناسایی کنند. این موضوع حتی می‌تواند سازوکاری برای قاچاق اجناس فراهم کرده و تولید داخلی را نیز تضعیف کند.

همچنین از نظر اجتماعی، کارت‌های بازرگانی گاهی به نام افراد ناآگاه یا بی‌تجربه صادر می‌شوند که از پیامدهای آن اطلاعی ندارند. در نهایت این افراد با بدهی‌های سنگین و مشکلات قانونی روبرو خواهند شد.

به همین ترتیب این کارشناسان، پیشنهاد بازنگری در رویه اعطای کارت بازرگانی را داده و باور دارند ادامه رویکرد فعلی، مشکلات جبران‌ناپذیری در سال‌های آینده در پی خواهد داشت.

انتهای پیام/.