تصویر شکاف هزینهای دهکها در دهه اخیر/ سهم ثروتمندان از هزینهها ۳۲ درصد
بررسی دادههای مرکز آمار حاکی از آن است که طی یک دهه اخیر، بیشترین میزان نابرابری در سال ۱۳۹۷ و کمترین میزان آن در سال ۱۳۹۲ رقم خورده است.
به گزارش رواق ، در سال گذشته بهطور متوسط ۱۰ درصد پردرآمد جامعه حدودا ۱۳.۹ برابر ۱۰ درصد کمدرآمد جامعه ثروتمندان ۱۳ برابر فقرا خرج میکنند هزینه کردهاند.
این نسبت طی دهه گذشته، در سال ۱۳۹۷ با ثبت عدد ۱۴.۴، به اوج خود رسید. در مقابل کمترین مقدار این نسبت در سال ۱۳۹۲ با عدد ۱۰.۶۸ رقم خورده است.
همچنین، بررسیها نشان میدهد ۲ دهک پردرآمد جامعه در ۱۴۰۲، بهطور میانگین ۷.۹۹ برابر ۲ دهک کمدرآمد هزینه کردهاند. نسبت هزینه بیست درصد پردآمد به کمدرآمد، در سال ۱۳۹۷ به اوج خود معادل ۸.۳۶ درصد رسیده است. این درحالی است که کمترین مقدار آن در سال ۱۳۹۲ و معادل ۶.۵۷ درصد ثبت شده است.
نسبتهای هزینه، از جمله شاخصهایی هستند که اقتصاددانان برای تحلیل نابرابری میان جامعه بررسی میکنند. هرچه این شاخصها بیشتر باشد، به معنای نابرابری بیشتر خواهد بود.
به همین ترتیب بر اساس نسبت هزینه، دادههای منتشر شده از مرکز آمار نشان میدهد طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲، کمترین نابرابری در سال ۱۳۹۲ و بیشترین آن در سال ۱۳۹۷ به ثبت رسیده است.
آیا ضریب جینی نتایج بررسی نسبت هزینه دهکها را تایید میکند؟
ضریب جینی، شاخص دیگری که نابرابری را در اقتصاد میسنجد نیز موید این موضوع است. بر این اساس، این ضریب در سال ۱۳۹۲ به ۰.۳۶۵ واحد رسیده که کمترین رقم ثبت شده طی دهه اخیر است. در سال ۱۳۹۷ نیز ضریب جینی به اوج خود رسیده و عدد ۰.۴۰۹۳ را به ثبت رسانده است. نهایتا در سال گذشته نیز این ضریب حدود ۰.۳۹۷۹ واحد برآورد شده است.
این شاخص، عددی میان ۰ و ۱ اختیار میکند که هرچه عدد شاخص به ۰ نزدیکتر باشد، به معنای برابری بیشتر و هرچه به سمت ۱ میل کند، به معنای افزایش نابرابری تلقی میشود.
سهم ۱۰ درصد جامعه؛ کمتر از ۲.۳ درصد کل هزینهها
معیار دیگری که برای بررسی نابرابری وجود دارد، سهم هر یک از طبقات جامعه از کل هزینههای اقتصاد است.
اگر فرض کنیم کل هزینههای جامعه، معادل یک قرص نان باشد، آمارها نشان میدهد در سال ۱۴۰۲ پردرآمدترین دهک جامعه حدود ۳۲ درصد از این نان را به تنهایی مصرف کرده است. این درحالی است که سهم دهک نهم از قرص نان فرضی، حدود ۱۵.۶ درصد و سهم دهک هشتم ۱۱.۷ درصد است.
در مقابل، آمارها نشان میدهد فقیرترین قشر جامعه، تنها ۲.۳ درصد از نان مورد مثال را در سال گذشته مصرف کردهاند. همچنین سهم دهک دوم و سوم نیز به ترتیب معادل حدودا ۳.۷ و ۴.۷ درصد اعلام شده است.
بررسی سهم دهکها از کل هزینههای جامعه نشان میدهد از سال ۱۳۹۰ تا کنون، سهم دهک دهم از ۲۹.۲ به ۳۲ درصد افزایش پیدا کرده است. در مقابل، فقیرترین دهک جامعه با کاهش سهم خود از ۲.۶ درصد در سال ۱۳۹۰، به ۲.۳ درصد در سال گذشته مواجه بوده است.
انتهای پیام/.