سرمایههای راکد، موتور محرک تورماند
سرمایههای راکد علاوه بر اینکه باعث هدررفت توان تولید کشور میشوند، با قیمتسازی و ایجاد تقاضای غیرمصرفی، قیمت بازاری این داراییها را دچار تغییر کردهاند، که با تحریک انتظارات تورمی، میتواند به تشدید تورم دامن بزند.
در ایران، فعالان اقتصادی که سرمایه قابل توجهی در دست دارند، ترجیح میدهند داراییهای خود را به جای سرمایهگذاری مولد، به داراییهایی مانند طلا، ارز و مسکن تبدیل کنند. عموما انگیزه این افراد تلاش برای کسب سود و جلوگیری از کاهش ارزش پول خود در مواجهه با تورم است.
اما سوال اینجاست، چرا این سرمایهها به سوی داراییهای مولد همچون تولید سوق نمییابد؟ پاسخ این است که به دلیل سیاستگذاریهای نامناسب دولتها و ساختار اقتصادی ایران، سوددهی سرمایهگذاری نامولد نسبت به تولید بالاتر بوده و زحمت کمتری نیز در پی دارد.
به همین ترتیب بنظر میرسد سیاستگذار باید علاوه بر توجه به درمان بلندمدت تورم و ساختار حکمرانی اقتصادی، قابلیت کسب سود از طریق سرمایهگذاری نامولد را کاهش دهد. این سرمایههای راکد علاوه بر اینکه باعث هدررفت توان تولید کشور میشوند، با قیمتسازی و ایجاد تقاضای غیرمصرفی، قیمت بازاری این داراییها را دچار تغییر کردهاند، که با تحریک انتظارات تورمی، میتواند به تشدید تورم دامن بزند.