رشد ۶۰ درصدی صادرات غیرنفتی طی ۱۰ سال اخیر
بر اساس گزارش شاخصهای کلان اجتماعی و اقتصادی مرکز آمار، ارزش صادرات غیرنفتی ایران طی ۱۰ سال اخیر با رشد قابل توجه حدودا ۶۰ درصدی مواجه شده است.
به گزارش رواق، بر اساس گزارش شاخصهای کلان اجتماعی و اقتصادی مرکز آمار، ارزش صادرات غیرنفتی ایران طی ۱۰ سال اخیر با رشد قابل توجه حدودا ۶۰ درصدی مواجه شده است.
بر اساس آمارهای منتشر شده، ارزش صادرات غیرنفتی ایران از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲، حدودا از ۳۱.۵ میلیارد دلار افزایش یافته و به ۵۰.۱ میلیارد دلار رسیده است.
در مقابل، دادهها نشان میدهد در این بازه زمانی، واردات ایران از ۴۹.۷ میلیارد دلار افزایش یافته و با رشد ۳۴.۵ درصدی، عدد ۶۶.۸ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ را به ثبت رسانده است.
به عبارت دیگر، دهه ۹۰ هرچند سالهای سختی برای ایران از جهت تشدید تحریمها و فشار اقتصادی بوده، اما با رشد ۶۰ درصدی صادرات در مقابل رشد ۳۴.۵ درصدی واردات همراه بوده است. به همین ترتیب، کسری تراز تجاری بدون نفت ایران، نسبت به سال ۱۳۹۲ کاهش یافته است.
با توجه به اینکه آمار ارائه شده سالانه است، دادههای مربوط به سال ۱۴۰۳ به دلیل عدم اتمام سال قابل بررسی با سالهای گذشته نیست اما با این وجود، تا کنون بیش از ۳۲.۵ میلیارد دلار، ارزش کالاهایی صادراتی غیر نفتی ایران طی ۷ ماهه ابتدایی سال جاری بوده است. این رقم حتی از کل درآمدهای صادرات غیرنفتی ایران طی سال ۱۳۹۲ بیشتر است.
رشد ارزش کالاهای وارداتی در مقابل کاهش ارزش کالاهای صادراتی ایران
بررسی رشد صادرات غیرنفتی و واردات از نظر وزنی در مقابل، نشاندهنده رشد ۷۰ درصدی وزن صادرات در مقابل رشد ۱۷.۵ درصدی وزن واردات هستند. به عبارت دیگر، ارزش هر تن کالای وارداتی به ایران ۲ برابر گذشته شده درحالیکه ارزش هر تن کالای صادراتی، حدود ۱۵ درصد کاهش پیدا کده است.
بهطور کلی، برخی از تحلیلگران باور دارند علت اصلی افزایش قیمت کالاهای وارداتی ایران طی ۱۰ سال اخیر، عمدتا مربوط به سازوکار تحریمها بوده که هزینه جانبی واردات را افزایش داده است.
کاهش کسری تجاری ایران طی سالهای اخیر
بر اساس آمار ارائه شده، قابل بیان است که کسری تراز تجاری ایران در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۸.۲ میلیارد دلار بود. این در حالی است که در سال گذشته، مجموع کسری تراز تجاری ایران به ۱۶.۷ میلیارد دلار کاهش یافت.
در سال ۱۴۰۱ که بیشترین رقم صادرات ایران طی یک دهه اخیر با ارزش ۵۴.۱ میلیارد دلار به ثبت رسید، این میزان کسری تجاری حدود ۶.۲ میلیارد دلار رقم خورد.
در این میان، طی یک دهه اخیر سالهایی بوده که ایران نه تنها کسری تجاری نداشته، بلکه به دلیل محدودیت شدید واردات، با تراز تجاری مثبت مواجه شده است. این سالها شامل ۱۳۹۴، ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ میشود.
انتهای پیام/.