۸۰ درصد تسهیلات کلان غیرجاری بانکها مشکوکالوصول هستند/ کدام بانکها در صدر جدول قرار دارند؟
بر اساس آمار منتشر شده از بانک مرکزی، مجموع تسهیلات کلان غیرجاری بانکها در پایان شهریور بالغ بر ۶۴۳ همت برآورد میشود که حداقل ۸۰ درصد از تسهیلات کلان غیرجاری ثبت شده، مشکوکالوصول هستند.
به گزارش رواق، بانک مرکزی برای شفافیت نظام بانکی، به صورت منظم اطلاعاتی در خصوص انواع تسهیلات مختلف در کشور ارائه میدهد.
بر اساس این آمار، مجموع تسهیلات جاری و غیرجاری شبکه بانکی در پایان شهریور ۱۴۰۳، حدود ۸ هزار و ۴۸۸ همت اعلام شده است. این رقم، مجموع تسهیلات موجود در کشور است و بنظر میرسد وامهای ارزی نیز به همراه آن محاسبه شده باشند.
همچنین مجموع مبلغ سپردههای ایجاد شده نزد شبکه بانکی پس از کسر سپرده قانونی، حدود ۱۰ هزار و ۱۸۱ همت تا پایان شهریور بوده است.
این درحالی است که رقم سپرده پس از کسر ذخیره قانونی در شهریور ماه ۱۴۰۲، معادل ۸ هزار ۱۹۳ همت اعلام شده بود. مجموع تسهیلات پرداختی نیز در زمان مذکور، ۷ هزار و ۴۰۷ همت بود.
به همین ترتیب قابل بیان است که از شهریور سال گذشته تا شهریور سال جاری، حدود هزار و ۸۱ همت به مجموع تسهیلات و هزار و ۹۸۸ همت به سپردهها افزوده شده است.
مطالبات کلان غیرجاری بانکی چیست؟
در میان مجموع تسهیلات پرداخت شده توسط شبکه بانکی، ارقامی وجود دارند که جزو تسهیلات کلان و غیرجاری به شمار میآیند.
بر اساس آئیننامه تسهیلات و تعهدات کلان که در سال ۱۳۸۲ به تصویب شورای پول و اعتبار رسیده، بانکها موظف هستند هر یک از تسهیلاتی که از ۱۰ درصد سرمایه پایه بانک فراتر رود را به بانک مرکزی به عنوان تسهیلات کلان گزارش دهند. این شرط برای بانکهای دولتی، به تسهیلات بیش از ۵ درصد سرمایه پایه بانک، کاهش مییابد.
بدهیهای غیرجاری نیز به آن دسته از بدهیهای بلندمدت بانک گفته میشود که برای تامین مالی داراییهای بلندمدت یا سرمایهگذاریهای شرکتهای بزرگ استفاده میشوند. این دسته از بدهیها به دلیل ماهیت بلندمدت خود، زمان زیادی برای تسویه با بانک، نیاز دارند. تسهیلات معوق، سررسید گذشته و مشکوکالوصول، از انواع تسهیلات غیرجاری به شمار میروند.
بر اساس آمار بانک مرکزی، مجموع تسهیلات کلان غیرجاری بانکها در پایان شهریور ماه ۱۴۰۳ بیش از ۶۴۳ همت بوده است. این آمار مربوط به عملکرد ۲۵ بانک و یک موسسه اعتباری اعتباری است. در مقابل یک بانک، بانک ایران و ونزوئلا، آمار مربوطه را ارائه نکرده است.
کدام بانکها بیشترین تسهیلات کلان غیرجاری را دارند؟
بررسی جزئیات آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد بانک صنعت و معدن، با حدود ۱۹۶.۶ همت تسهیلات، بیشترین رقم تسهیلات کلان غیرجاری تا پایان تابستان را به خود اختصاص داده است.
در مقام دوم، بانک آینده قرار دارد. بر اساس دادههای منتشر شده، رقم تسهیلات کلان غیرجاری این بانک در انتهای شهریور ۱۴۰۳، حدود ۱۱۵.۷ همت بوده است.
بانک پاسارگاد، سومین بانک دارای بیشترین تسهیلات غیرجاری است. ارزش مجموع تسهیلات غیرجاری این بانک در مقطع زمانی مورد بررسی، حدود ۸۱.۴ همت اعلام شده است.
در جایگاههای بعدی، بانک صادرات و توسعه صادرات هرکدام به ترتیب ۳۸.۷ و ۳۰.۵ همت تسهیلات غیرجاری را به ثبت رساندهاند.
پس از این دو بانک نیز، بانکهای ملی با ۲۷.۴ همت تسهیلات کلان غیرجاری، تجارت با ۲۵.۶ همت و پارسیان با ۲۰.۸ همت تسهیلات مذکور، قرار دارند.
همچنین بانک ملت، سپه، مسکن، اقتصاد نوین و کشاورزی، هرکدام به ترتیب حدود ۱۸ تا ۱۰ همت تسهیلات کلان غیرجاری در پایان شهریور ۱۴۰۳ را به ثبت رساندهاند.
در مقابل، موسسه ملل و سایر بانکها، هرکدام کمتر از ۸ همت تسهیلات کلان غیرجاری در ترازنامه خود داشتهاند.
به همین ترتیب مجموع تسهیلات کلان غیرجاری موجود در ترازنامه بانکها در پایان شهریور بالغ بر ۶۴۳ همت برآورد میشود.
۸۰ درصد تسهیلات کلان غیرجاری؛ مشکوکالوصول هستند!
بررسی دادههای بانک مرکزی نشان میدهد حداقل ۸۰ درصد از تسهیلات کلان غیرجاری ثبت شده، مشکوکالوصول هستند.
گفتنی است که افزایش رقم تسهیلات کلان غیرجاری بانکها، عموما بانکها را با افزایش انواع ریسک از جمله ریسک نقدینگی مواجه میسازد. زمانیکه این تسهیلات غیرجاری به تسهیلات مشکوکالوصول تبدیل میشوند، بدین معنا است که شخص وامگیرنده نتوانسته پروژه مد نظر خود را به سوددهی برساند و تسهیلات خود را پرداخت نماید.
به همین ترتیب افزایش رقم تسهیلات کلان غیرجاری بانکها امر مطلوبی به شمار نمیرود و ممکن است در مواجهه بانک با یک مشکل، تابآوری بانک را دچار مشکل کند و در نهایت منجر به رشد پایه پولی و تورم شود.
انتهای پیام/.