اظهارات اقتصادی دور نخست مناظرات نامزدهای انتخابات 1403
در دور اول مناظرات انتخابات 1403 با موضوع مهار تورم و رشد تولید، نامزدهای ریاستجمهوری به توضیح نظرات اقتصادی و نقد دیدگاههای دیگر نامزدها پرداختند.
مردم روزانه با گوشت و پوستشان مشکلات اقتصادی را درک می کنند
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما و کارشناسان با اعداد و ارقام آشنایی داریم اما مردم مشکلات لمس می کنند و روزانه با گوشت و پوستشان مشکلات اقتصادی را درک می کنند.
مصطفی پورمحمدی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره تلویزیونی با نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در رسانه ملی گفت: ما و کارشناسان با اعداد و ارقام آشنایی داریم اما مردم مشکلات لمس می کنند و روزانه با گوشت و پوستشان مشکلات اقتصادی را درک می کنند.
وی افزود: وقتی با کارشناسان زیادی در گذشته و این ایام مباحثه داشتم، با بخش خصوصی و اندیشه ورزان جوان و … آنها یک دغدغه جدی دارند و می گویند حل مشکلات اقتصادی صرفاً راه حل اقتصادی ندارد. اقتصاد با فرهنگ و اجتماع و سیاست و امور حقوقی و مسائل بین المللی پیوستگی دارد. نمیتوان بدون توجه به اینها راه حل اقتصادی ارائه داد. من هم عقیده ام این است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: در عرصه بین المللی نزدیک به دو دهه است با تحریم روبرو هستیم؛ دنیا تحریم فلج کننده را تحمیل کرده و ما ساده از کنار این میگذریم! مشکل نقل و انتقال مالی که تمام اقتصاد ما گرفتار آن است را باید حل کنیم. ما جزو لیست سیاه و جزو سه کشور هستیم. فعالان اقتصادی چه طور عمل کنند؟ از آن طرف در کشور به سفارتخانه حمله می شود و کلی تبعات دارد و به تحریمها اضافه می شود.
وی افزود: مسائل بین المللی مثل اوکراین و تایوان هست که هزینه می دهیم ولی سودش را بهره نمی بریم. فرصتها را شکار نمیکنیم. اقتصاد ما اقتصاد بزرگ و جامعه ما جامعه بزرگ است. حجم صنعت ما بزرگ است و باید با دنیا کار کنیم. نمی شود مسائل داخلی را هم نادیده گرفت؛ رهبری سالهاست ما را به اقتصاد و انسجام اجتماعی و مشارکت توجه می دهد. چقدر ما گوش کردیم؟ بسیاری از جوانان ما آزرده و مایوس شدند. وفاق ملی اکسیر است و بدون آن به جایی نمیرسیم. مردم به ما باور ندارند باید صادقانه راه حل ها را به آنها ارائه کنیم و اعتمادزایی کنیم.
من به گذشته نظام، مردم و دولتها افتخار میکنیم
پورمحمدی در زمان دوم چهار دقیقهای خود گفت: من به گذشته نظام، مردم و دولتها افتخار میکنیم. من به توان خودمان و مردم باور دارم و میتوانیم کارهای بزرگی انجام دهیم و نباید واقعیات را انکار کنیم. ما باید با توجه به قوتها نقاط ضعف را حل کنیم. قبل از آن شش برنامه داشتیم که لازم الااجرا بود اما چرا ۳۰ تا ۳۵ درصد آن اجرا شده آیا مشکلات مدیران اجرایی بودند یا برنامهها هم مشکلات داشتند؟ رشد اقتصادی ۸ درصد درست است اما چه طور میخواهیم اجرا کنیم. در برنامههای گذشته هم سود ۸ درصد بوده است. چرا اجرا نشده است؟
اگر چیزی قانون و فصل الخطاب است نباید در آن تردید ایجاد شود
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر چیزی قانون و فصل الخطاب است نباید در این سطح در آن تردید ایجاد شود. رشد ۸ درصد قانون است، امروز مردم باید انتخاب کنند چه کسی آن را اجرایی کند.
سعید جلیلی در اولین مناظره چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: به مجموعه سوالاتی که مطرح شد دو ایراد وارد است، اگر چیزی قانون و فصل الخطاب است نباید در این سطح در آن تردید ایجاد شود. در چنین مقطعی نباید در آن اخلال ایجاد شود، رشد ۸ درصد قانون است، امروز مردم باید انتخاب کنند چه کسی آن را اجرایی کند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یادآور شد: معمولا در برنامهها برای این که یک رشد محقق شود فقط این نیست که سرمایه بدهیم، این که رشد منوط به سرمایه شود حتما ناقص است؛ رشد عوامل مختلف دارد سرمایه مهم است اما مهم نیروی انسانی و فناوری است. نیروی انسانی و فناوری میتواند به رشد و شتاب و جهش دهد اگر قرار هست رشد ۸ درصد داشته باشیم باید برنامه ریزی داشته باشیم.
وی تاکید کرد: اگر ما می گوییم قرار است رشد هشت درصد داشته باشیم و این در برنامه هفتم هم آمده است، اتفاقا در اینجا حدود ۴۷ برنامه را از دولت خواستیم که تهیه کند تا از روزی که برنامه شروع می شود ارائه شود. اگر در اصلش تردید داشته باشیم رشد محقق نمیشود. اگر مطالعه نکرده باشیم و بگوییم میخواهیم بررسی کنیم کارمان عقب میافتد.
جلیلی خاطرنشان کرد: رشد ۸ درصدی میتواند انجام شود به شرطی که از فردای انتخابات شروع کنیم. به شرطی که بدانید باید فرصتهای کشور را بشناسید. اینکه گفتیم یک جهان فرصت، این واقعی است شما باید اینها را بشناسید. کشور فرصتهای زیادی دارد که لازمه اش یک ایران جهش است و میتوان جهش داشت. لازمه اش این است که فکر نکنید با چند جذب سرمایه این کار انجام میشود. این اشتباه را قبل از انقلاب هم داشتند. از هاروارد آمدند بررسی کردند گفتند اینها فکر کردند فقط سرمایه می خواهند.
وی گفت: یکی از الزامات اصلی مشارکت دادن آحاد جامعه است. دولت باید بتواند هر یک از آحاد جامعه که استعداد و امکانی دارد بستر نقشآفرینی او را فراهم کند.
باید حاکمیت مردم سالاری دینی در عرصه اقتصاد را بپذیریم
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: باید حاکمیت مردم سالاری دینی در عرصه اقتصاد را بپذیریم و با تکیه بر مردم و مشارکت آنها کار را پیش ببریم و خلق و توزیع عادلانه ثروت در دستور کارمان باشد.
علیرضا زاکانی در اولین مناظره چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: امید دارم بتوانیم ادامهدهنده راه سید شهیدان اهل خدمت شهید رییسی باشیم من یک پزشک هستم پزشک اگر تشخیص غلط بدهد نسخه غلط میپیجید تشخیص غلط به برنامه غلط و کارنامه سیاه منجر خواهد شد.
وی ادامه داد: مشکل اقتصاد ما تحریم ظالمانه آمریکا نیست تجویزهای اقتصادی آمریکا است لذا بنده برای تحول در اقتصاد در 4 محور اساسی برای ارتقای شاخص عدالت و پیشرفت با استفاده از همه فرصت های داخلی منطقهای و جهانی قائل هستم که اولا باید تاکید بر استقلال اقتصادی و ثبات بخشی به اقتصاد کشور براساس دلار زدایی از اقتصاد و تکیه بر پول ملی و افزایش قدرت ملی کنیم.
زاکانی ادامه داد: ثانیا جهش تولید با حرکت به سمت تولید محصول محور و دانش بنیان و با ارزش افزوده بالا را پیگیری کنیم نکته سوم این است که حاکمیت مردم سالاری دینی در عرصه اقتصاد را بپذیریم و با تکیه بر مردم و مشارکت آنها کار را پیش ببریم و خلق و توزیع عادلانه ثروت در دستور کارمان باشد.
میگفتند راهبردها شکست خورده اما دیدیم که موفق شد
جلیلی در بخش دوم صحبتهای خود ادامه داد: اگر ما می گوییم رشد ۸ درصدی محقق می شود باید فرصتها را مشاهده کنیم. باید اولویت داشته باشیم. اگر میگوییم صادرات و ارزآوری داشته باشیم باید برای تک تک دستگاه ها ماموریت پیدا کنیم. ما چه ماموریتی برای دانشگاه ها در حوزه تولید تعریف کردیم؟
وی افزود: ما برنامه هایی تعریف کردیم و موفق شدیم. یک وقتی می گفتند راهبردها شکست خورد اما دیدیم که موفق شد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوی بیان کرد: برای جذب سرمایه گذاری باید بسته مجوزها را آماده کرده باشیم تا در درون و بیرون گیر نکند.
بدون انسجام داخلی اجرای برنامه محقق نمی شود
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر نتوانیم انسجام داخلی را در جریان اجرای برنامه داشته باشیم، هر چقدر هم برنامه خوب باشد، اجرای برنامه محقق نمی شود.
صحبتهای مسعود پزشکیان نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری گفت: آنچه که در مدت کوتاه میتوان گفت این است که برای مشارکت اقتصادی بیشتر، باید همه گروهها و دستهها در اجرای برنامه هفتم توسعه کار را پیش ببرند و در غیر این صورت کاری پیش نمیبریم و دچار مشکل خواهیم بود. ما باید به جای انتخاب جناحی، از کارشناسان واقعی استفاده کنیم. اگر نتوانیم انسجام داخلی را در جریان اجرای برنامه داشته باشیم، هر چقدر هم برنامه خوب باشد، اجرای برنامه محقق نمی شود.
وی افزود: آنچه دولت به عنوان برنامه هفتم توسعه به مجلس آورد، از سوی شورای نگهبان اشکال گرفته شد. دولتی که در آینده میآید از نظر علمی غیرممکن است که این برنامه با این کارشناسان قابل اجرا باشد. امیدواریم با کارشناسانی که دولت بعدی میآورند، بتوان این برنامه را اجرا کرد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: امکان ندارد بدون ایجاد ارتباط با دولتهای منطقه و دنیا به رشد اقتصادی ۸ درصد برسیم. برای رشد ۸ درصد ما نیاز به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه لازم داریم که در شرایط فعلی و با این شیوه به آن نخواهیم رسید و فقط شعار خواهیم داد.
وی افزود: تولیدکنندگان و اتاق بازرگانی باید در تصمیمات مشارکت داشته باشند و دستشان باز باشد. نباید در این کشور تولیدکننده تنش بلرزد که فردا با این بیثباتیهای اقتصادی و قانونی، چگونه فعالیت کند. حداقل ۱۰۰ میلیارد دلار را باید سرمایهگذار داخلی سرمایهگذاری کند که نوع رفتار ما تعیین میکند که آیا این اتفاق خواهد افتاد یا خیر!
تحریم فاجعه است/ در دور زدن تحریم فساد وجود دارد
پزشکیان گفت: معتقدم تجربه جهانی برای انسانها راه را مشخص میکند. هیچ کشوری از زمان جنگ جهانی دوم بدون صادرات و سرمایهگذاری خارجی به رشد اقتصادی نرسیده است. آقای قاضی زاده هاشمی که گفتند سرمایه گذار میآوریم، بدون سرمایه خارجی نمیتوانند به سرمایهگذاری برسند. ما الان گران میخریم و ارزان میفروشیم. الان افتخار مردم این شده که ماشین دست دوم را از کشوری بخریم. حال میگویند دولت دلار ندارد که برای واردات بدهد.
وی با بیان اینکه تحریم فاجعه است، گفت: میگویند تحریم را دور میزنیم ولی در این دور زدن فساد وجود دارد. ما نفر ۱۵ام از آخر در زمینه فساد هستیم و این تحریمها یکی از دلایل عمده این فساد است. ما بدون ارتباط با دنیا صادرات هم نمیتوانیم بکنیم. در همین چین گفتند که اگر FATF در ایران تصویب نشود، سرمایهگذاری انجام نمیدهند.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری تاکید کرد: ۴۰ سال است که وعده درست کردن وضعیت را میدهیم ولی ارزش پول کاهش پیدا میکند. اگر پول هم چاپ کنیم و بدهیم باز هم ارزش پول کمتر میشود. آقای قالیباف گفتند که با کاهش مصرف میتوانیم پرتی را در انرژی جبران کنیم اما این بدون واردات ابزارآلات جدید و ارتباط با دنیا امکانپذیر نیست. نگاه ما باید عوض شود. نخبگان و سرمایه ما از کشور میدهد و با وعدههای دروغین میخواهند کار را درست کنند. پرسش من این است که با این تئوری که توسط دوستان مطرح میشود، کدام کشور به رشد اقتصادی رسیده است که ما مثال دوم آن باشیم؟
رئیسجمهور باید حواسش به سفره مردم باشد
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از وظایف رئیس جمهور، تحول در حوزه اقتصاد به ویژه در خانواده های محروم، کارگران، مددجویان کمیته حضرت امام و… است. رئیسجمهور باید حواسش به سفره مردم باشد.
محمدباقر قالیباف در اولین مناظره چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: انتخابات یک فرصت بزرگی است که بتوانید برای آینده خود و فرزندان خود و ایران عزیز تصمیم بگیرید. انتخابات شما مردم در این مقطع بسیار مهم است. رییس جمهور مسئولیت های سنگینی دارد که باید این بار سنگین را با کمک دیگران به دوش بکشد.
وی ادامه داد: رییس جمهور یکی از مهمترین وظیفهاش در این شرایط حتما تحول در حوزه اقتصاد است، به ویژه برای خانوادههای محروم، برای کارگران، کارمندان، پرستاران و مددجویان کمیته امداد و بهزیستی در مجموع آنهایی که حقوق ثابتی دارند و زمانی که تورم ایجاد میشود آسیب میبینند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: رییس جمهور باید به گونهای عمل کند که ضامن حل این مشکلات شود. امروز بازنشستگان در بخش لشکری و کشوری و عزیزان ایثارگران این روزها همه با این مشکلات رو به رو هستند که این کار را با سختی و مشکل مواجه کرده است.
وی افزود: رئیسجمهور باید حواسش به سفره مردم باشد.
باید بتوانیم فرهنگ تولید، کار، سرمایهگذاری، کوشش و نظمبخشی را بپذیریم و جا بیندازیم
قالیباف در دور دوم مناظرهها که به بیان نظر نسبت به دیدگاهها و نظرات سایر کاندیدا اختصاص داشت در سخنانی ابراز داشت: ما برنامه هفتم را چون عزیزان اشاره کردند آقای پزشکیان فرمودند انسجام و منسجم بودن در همه عرصهها من قبول دارم، یا اینکه آقای پورمحمدی فرمودند که تنها اقتصاد نیست و فرهنگ هم است، من قبول دارم.
وی ادامه داد: ما باید بتوانیم فرهنگ تولید، فرهنگ کار، فرهنگ سرمایهگذاری، فرهنگ کوشش و نظمبخشی را بپذیریم و جا بیندازیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: ما اگر حرف از سرمایه گذاری میگوییم یک بخش سرمایهگذاری است بخش دیگر آن بهرهوری است، در بعضی از کشورها 50 درصد بازگشت سرمایه را از بهره وری استفاده کردند، به این معنا که بتوانند از ظرفیت متخصصان، اندیشمندان و کارنشاسان استفاده کنند، من کاملا معتقدم اگر انسجام نداشته باشیم نمیشود.
نماینده مردم تهران در مجلس عنوان کرد: امروز برنامه تبدیل به سند ملی شده است؛ حتما ممکن است اشکالاتی هم داشته باشد. مهمترین موضوع برنامه هفتم خانواده محوری است؛ سبد خانوار در همه ابعادش مهم است.
وی ادامه داد: ویژگی برنامه هفتم این است که در ماده ۱۱۸ پیش بینی شده شورای راهبری هرجا اشکالی دیدیم کمیته ای پیش بینی شده که اصلاح کنند. ولی بدانیم قانون هست و باید اجرایش کنیم نه اینکه بگذاریمش کنار. اگر بگذاریم کنار یعنی برویم سمت بهانهجویی.
قالیباف با اشاره به هدررفت انرژی و منابع زیرزمینی کشور خاطرنشان کرد: الان ۱۷ و نیم درصد از ۹ میلیون بشکه هدر می رود، ما الان از این انرژی در حوزه پتروشیمی که قریب به ۲۰ میلیارد داریم، فقط ۵/۷ درصدش را استفاده میکنیم، خب اگر فقط این یک قلم را ما دو برابر کنیم و به ۱۵ درصد برسانیم در این زمینه درآمد کشور دوبرابر میشود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: یکی از اشکالات و ایرادات این است که ما اقتصاد کشورمان را قابل پیشبینی نکردهایم و تصمیمات سیاستی و قاعده گذاری غلط داریم، در همین ۴۸ ساعت گذشته یک وزارتخانه یک بخشنامه صادر کرده و صدای همه درآمده است، حتما سرمایه داخلی با این روشها به سمت سرمایه گذاری نمی رود.
جوری صحبت نکنیم که انگار دنیا از امروز شروع شده است/ مردم از وعده خسته شدهاند
به گزارش خبرنگار ایلنا، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: جوری صحبت نکنیم که انگار دنیا از امروز شروع شده و به جای دیدن نقش خود فقط گذشته را نقد نکنیم، مردم از وعده خسته شدند باید و نباید گفتن ساده است باید بگوییم کار را چگونه و با چه تیمی می خواهیم انجام دهیم.
سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی در اولین مناظره چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یاد رئیس جمهور شهید و شریف را پاس می داریم. بنده به عنوان یکی از اعضای تیم رئیس جمهور وظیفه خود دانستم که پرچمی که شهید رییسی در دست گرفته بود و مدل جدید حکمرانی را پیش گرفته بود را در دست بگیریم و جلو بروم.
وی افزود: چون چراغ اول به نام من روشن شده اجازه می گیرم در شروع بحث عرضی داشته باشم بنده جوان ترین نامزد هستم ۲۰ سال سابقه کار اجرایی داشتم همه رجلان سیاسی سابقه طولانی در خدمت دارند و همکار یک دولتی بودهاند جوری صحبت نکنیم که انگار دنیا از امروز شروع شده و به جای دیدن نقش خود فقط گذشته را نقد نکنیم، مردم از وعده خسته شدند باید و نباید گفتن ساده است باید بگوییم کار را چگونه و با چه تیمی می خواهیم انجام دهیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه آیا در سابقه مان نشانه ای است برای این که چطور میخواهیم کار را انجام دهیم یا خیر؟، گفت: وقتی وعده به عمل نمی رسد ناامیدکننده است و مردم با صندوق قهر می کنند. وگرنه میگویند اینها هم مثل گذشته چیزی می گویند و عمل نمیکنند. وقتی ببینید وعده و عملکرد یکی است امیدوار می شوند.
وی تاکید کرد: برای رشد اقتصادی هشت درصدی به سرمایهگذاری ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلاری نیاز داریم و این رقم با فرض کنترل ناترازی انرژی پیشبینی شده و این جدیترین کاری که است که باید انجام دهیم. همچنین باید در قانون هدفمندی یارانه بازنگری داشته باشیم و به بخش خصوصی اعتماد کنیم تا کمک رسان دولت باید و موضوعات سیاسی را از اقتصادی جدا کنیم.
هزینه تصمیمات اشتباه ما را مردم و خانوادهها میپردازند
قاضی زاده هاشمی در بخش دوم صحبتها بر لزوم جایگاه خانواده در دولت خود اشاره کرد و گفت: یک دهه است که رشد اقتصادی منفی برای کشور ایجاد شده و هزینه تصمیمات اشتباه ما را مردم و خانوادهها میپردازند و تصمیمات ما به صورت عینی در سفره مردم تاثیر میگذارد به همین دلیل است که من اسم دولتم را دولت خانواده نامیدهام.
وی تصریح کرد: امروز بیش از ۱۱ میلیون نفر مجرد داریم و در همین حال بر شمار طلاقها اضافه شده است.
قاضیزاده افزود: اقتصاد ما پیشبینیناپذیر است و باید پیشبینیپذیر شود، همچنین بخش خصوصی را باید شریک خود کنیم و نباید از جیب صادرکننده بزنیم.
وی خاطرنشان کرد: صادرکننده نباید در امور اقتصادی توقف ببیند، بنابراین باید دست از آزار مردم در موضوعات اقتصادی برداریم و چالشهای گمرکی و مالیاتی را از بین ببریم.
این نامزد انتخاباتی تصریح کرد: برای جلب سرمایه گذاری باید از بستههای مشترک و شهرک صنعتی مشترک استفاده کنیم و از تولیدات آنها به طور ویژه حمایت کنیم.
وی یادآور شد: سیاستهای ارزی و تجاری ما معکوس است و این سیاستها باید به نفع رفاه خانوار و تولید کشور باشد؛ نفت را میفروشیم و با سه برابر قیمت، روغن خارجی وارد میکنیم در حالی که شرکتهای دانشبنیان میتوانند محصول باکیفیتتر تولید کنند، باید با ایجاد رقابت کاری کنیم که مردم فرصت انتخاب کالاهای با کیفیت داشته باشند.
منبع: ایلنا