چگونه با نرخ بهره تورم را مهار کنیم؟
تجربیات نشان داده است مهار تورم با استفاده از نرخ بهره تنها در صورتی قابل اتکا است که با هماهنگی سیاست پولی همراه باشد. اکنون سوال این است که آیا سیاستگذاران اقتصادی از تجربیات پولی و تورمی ایران طی یک دهه اخیر درس گرفتهاند؟
نرخ بهره بانکی یکی از مهمترین معیارهای تصمیمگیری خانوار برای سرمایهگذاری است. در برهههای مختلف تاریخی، سیاست نامناسب دولت در قبال نرخ بهره بانکی، بدون در نظر گرفتن سیاستپولی متناسب با شرایط اقتصاد، منجر به رکودهای عمیق یا تورمهای شدیدی شده است.
برای مثال در نیمه ابتدایی دهه ۹۰، با وجود نرخ بهره بانکی بیش از نرخ تورم و رشد بالای نقدینگی، سرمایهگذاران ترجیح دادند سپردههای خود را در بانکها نگهداری کنند و همین موضوع منجر به انجماد سرمایهها در بانکها شد؛ انجمادی که با تلنگر انتظارات تورمی در سالهای اخیر فروپاشید و تورم سنگینی را به جامعه تحمیل کرد.
در مقابل در سالهای اخیر نیز با کمتر بودن نرخ بهره بانکی نسبت به تورم، سرمایهها به سمت بازارهای موازی ارز و طلا و مسکن حرکت کرده و به افزایش بیشتر قیمت این بازارها دامن زده است.
سوال اصلی این است که آیا آیا سیاستگذاران حوزه اقتصاد از از تجربههای یک دهه اخیر در زمینه مهار تورم با استفاده از نرخ بهره درس گرفتهاند؟