فروش اوراق دولتی تاثیر مستقیمی بر بازار سهام ندارد
این باور وجود دارد که با افزایش نرخ بهره اوراق دولتی، سرمایه از بازار سهام فرار کرده و به سوی اوراق هدایت میشود. این درحالی است که عمدتا مخاطبان دو بازار سهام و اوراق دولتی متفاوت بوده و با اهداف متفاوتی سرمایهگذاری میکنند. به همین ترتیب برخی از کارشناسان میگویند افزایش تامین مالی از سوی فروش اوراق دولتی، نه تنها به رکود بازار سرمایه منجر نمیشود، بلکه به جهاتی ممکن است رونق هم در آن ایجاد کند.
به گزارش رواق، برخی کارشناسان باور دارند که ورود پول به اوراق خزانه، نمیتواند به صورت مستقیم بر بازار سهام تاثیرگذار باشد.
در این خصوص، مصطفی امید قائمی، عنوان کرده است افرادی که مشتاق سرمایهگذاری در صندوقهای با درآمد ثابت هستند، به سمت خرید اوراق دولتی پیش میروند. علاوه بر این افراد، بانکها، بیمهها و سایر موسسات اعتباری نیز موظف هستند بر اساس داراییهای خود، حد مشخصی از اوراق را خریداری کنند.
در ماههای اخیر، نرخ بهره اوراق در کشور بالاتر رفته است. این امر باعث میشود تا میزان فروش اوراق نیز افزایش یابد. در این صورت علاوه بر اینکه تامین مالی دولت از این ناحیه افزایش مییابد، برخی از افراد ادعا میکنند سایر بازارها مانند بازار سرمایه نیز تحت تاثیر افزایش نرخ بهره اوراق، قرار میگیرند.
در مقابل، اوراق خزانه متفاوت از سرمایهگذاری در بازار سهام است. این بازارها مخاطبین متفاوتی دارند. بنابراین قائمی عنوان میکند: مطرح شدن چنین صحبتی که پول وارد شده به بازار سهام همان پولی است که به سمت اوراق خزنه میرود، مقولهای کاملا اشتباه است. باتوجه به تفاوت مخاطبین این ۲ بازار، ورود پول به اوراق خزانه نمیتواند به صورت مستقیم بر بازار سهام تاثیرگذار باشد.
رونق بازار سهام در پی افزایش فروش اوراق دولت؟
بهطور کلی، دولتها برای پوشش هزینههای سالانه خود، بهجای استقراض از بانک مرکزی، از سازوکار انتشار اوراق استفاده میکنند. درحال حاضر اوراق مشارکت نقدی و اسناد خزانه، دو نوع از اوراقی هستند که دولت با آنها تامین مالی میکند.
برخی کارشناسان باور دارند وقتی دولت اقدام به پرداخت بدهیهای خود میکند، از این محل منابعی در اختیار طلبکاران دولت قرار میگیرد که باعث گردش اقتصادی و در نهایت رونق بازار سرمایه میشود.