موافقان و مخالفان عرضه خودرو در بورس کالا چه میگویند؟
عرضه خودرو در بورس کالا موافق و مخالفانی دارد. طرفداران این موضوع از شفاف شدن قیمتها و پررنگ شدن ساختار بازار در معاملات دفاع میکنند. در مقابل، مخالفان عنوان میکنند به دلیل اینکه خودرو یک کالای همگن نیست، نمیتوان آن را در بورس عرضه کرد.
به گزارش رواق ، عرضه خودرو در بورس کالا موافق و مخالفانی دارد. طرفداران این موضوع از شفاف شدن قیمتها و پررنگ شدن ساختار بازار در معاملات دفاع میکنند.
در مقابل، مخالفان عنوان میکنند به دلیل اینکه خودرو یک کالای همگن نیست، نمیتوان آن را در بورس عرضه کرد. به عبارت دیگر، سال ساخت، قابلیتها، رنگ و … باعث تفاوت قیمت خودرو میشود.
در تجارب قبلی نیز پس از عرضه موقت خودرو در بورس کالا، گفته شد که قیمت کشف شده به دلیل تقاضای بالا افزایش یافته است. این درحالی است که با توقف عرضه خودرو در بورس، نه تنها قیمت خودرو کاهش نیافت بلکه دسترسی مردم به آن نیز تغییری نکرد.
در حال حاضر، علاوه بر آنکه وزیر اقتصاد در مقاطع مختلف به شکلهای مختلفی از عرضه خودرو در بورس دفاع کرده است، رئیس سازمان بورس نیز از برنامه عرضه خودروهای وارداتی در این بازار خبر داده است.
این درحالی است که شورای رقابت، بازار خودرو را انحصاری میخواند و سپردن قیمت آن به دست بازار را خطرناک میداند. به عبارت دیگر این نهاد استدلال میکند که با عرضه خودرو در بورس کالا، میزان نظارت این نهاد بر قیمتگذاری کمتر خواهد شد. به همین ترتیب امکان قیمتسازی و بالا بردن قیمت برای خودروسازان بیشتر فراهم میشود.
برندگان عرضه خودرو در بورس
بهطور کلی، تولیدکنندگان به دلیل امکان فروش خودروهای خود به قیمتی بالاتر از قیمت کارخانه در بورس کالا، طرفدار عرضه خودرو در بازار سرمایه هستند. همچنین با اجرای این سازوکار، علاوه بر اینکه سود خودروسازان افزایش مییابد، پیشبینی میشود دسترسی مصرفکنندگان نیز به بازار خودرو تسهیل شود.
درحال حاضر خودروسازان یکی از مشکلات اصلی در این صنعت را، قیمتگذاری دستوری خصوصا به شکل کنونی میدانند. خودروسازان گواه این وضعیت را، در زیان انباشته بیش از ۲۲۰ همت دو خودروساز بزرگ ایرانی عنوان میکنند. برخی از کارشناسان باور دارند ترمیم وضعیت خودروسازیها، تنها با اصلاح سیاستهای قیمت و عرضه قابل حل خواهد بود.
انتهای پیام/.