تخصیص سهمیه بنزین به افراد، میتواند ناترازی را حل کند؟
با توجه به آثار تورمی آزادسازی قیمت بنزین و نارضایتیهای اجتماعی، برخی از کارشناسان معتقدند لازم است دولت طرح اختصاص سهمیه بنزین به افراد را در قانون بودجه ۱۴۰۴ بگنجاند. این درحالی است که این طرح هنوز حتی تایید نشده و همچنان در حد پیشنهاد باقی مانده است.
به گزارش رواق ، برخی از کارشناسان معتقدند طرح اختصاص سهمیه بنزین به افراد، باید در قانون بودجه ۱۴۰۴ گنجانده شود.
با توجه به کسری بودجه دولت و لزوم حل مسئله بنزین، طرح سهمیهبندی یک راه حل جایگزین نسبت به راهحل قیمتی است.
درحال حاضر قیمت یارانهای و سهمیه سرانه بنزین با قیمت ۱۵۰۰ تومان و به صورت غیرسهمیهای، ۳ هزار تومان است. این در حالی است که بر اساس ادعای مسئولان قیمت تمام شده بنزین به مراتب بیش از این قیمت برای دولت هزینه دارد.
این شرایط مشکلاتی به وجود آورده که از جمله آن میتوان به قاچاق بنزین و افزایش بیرویه مصرف اشاره کرد.
برخی از کارشناسان عنوان میکنند راه حل ناترازی بنزین، آزادسازی قیمت آن و رساندن قیمت به فوب خلیج فارس است. این موضوع به دلیل آثار تورمی شدید، مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان قرار دارد.
طرح سهمیهبندی بنزین، جایگزین راهحل قیمتی؟
مرکز پژوهشهای مجلس پیشتر طرحی ارائه کرده بود که بر اساس آن، هر شهروند ایرانی، صرف نظر از این که خودرو دارد یا نه، از میزان مشخصی سهمیه بنزین یارانهای در ماه بهرهمند میشود. به زعم کارشناسان، اختصاص سهمیه ۵۰ لیتری به ازای هر فرد در ماه میتواند نیازهای افراد را برطرف کند.
در طرح اختصاص سهمیه بنزین به افراد، کسانی که بیشتر از سهمیه یارانهای به بنزین نیاز دارند، باید آن را بخرند و کسانی که اضافه بنزین دارند، میتوانند آن را به فروش برسانند.
در این خصوص، جعفر پورکبگانی، یکی از نمایندگان مجلس عنوان کرده که این طرح باید در قانون بودجه گنجانده شوند.
پورکبگانی میگوید حل و فصل مشکلات حوزه بنزین تنها با یک راهکار شدنی نیست. لازم است چندین روش در کنار یکدیگر به کار گرفته شوند.
وی درحالی این موضوع را مطرح کرده که هنوز طرح اختصاص بنزین به افراد حتی تایید نشده و صرفا در حد یک پیشنهاد باقی مانده است.
سناریوهای احتمالی دولت برای حل ناترازی بنزین
در حال حاضر، رسانهها درباره سه سناریو احتمالی درباره قیمت بنزین گمانهزنیهایی دارند. اولین سناریو آن است که قیمت بنزین افزایش یابد و ساختار سهمیهبندی بنزین هیچ تغییری نکند. اما پس از آزادسازی، منابع حاصل از افزایش قیمت بنزین به یارانهبگیران تخصیص یابد.
دومین سناریو این است که بنزین سه نرخی شود و به صورت پلهای در مصرف، قیمت آن افزایش یابد. راهحل نهایی نیز طرح سهمیهبندی بنزین به هر فرد ایرانی است.
در خصوص قیمت بنزین در سال آینده، گمانهزنیهایی نیز از سوی مسئولان مختلف انجام شده است. برای مثال حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرده سال آینده قیمت بنزین تا ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت. وی اظهار داشته که دلیل این پیشبینی، منابع ۲۰ همتی بودجه ۱۴۰۴ از این ناحیه است.
در مقابل، سخنگوی برنامه و بودجه دولت عنوان کرده که در بودجه ۱۴۰۴ به هیچ عنوان افزایش نرخ بنزین لحاظ نشده است. مژگان خانلو، تصریح کرده که سیاست دولت، کنترل و کاهش مصرف از طریق سیاستهای غیرقیمتی است.
انتهای پیام/.