ایران با خاموشی و قطعی مطلق گاز چقدر فاصله دارد؟

۰۴ اسفند ۱۴۰۳
کدخبر : ۲۸۰۶۱

قطعی برق و گاز در ایران دیگر فقط محدود به صنایع نیست. اگر تا چند سال پیش، خاموشی‌ها فقط در پیک مصرف تابستان یا زمستان و بیشتر برای صنایع اعمال می‌شد، اکنون مشترکان خانگی نیز با قطعی برق و گاز در فصول غیرسنتی مانند پاییز مواجه شده‌اند.

قطعی برق و گاز در ایران دیگر فقط محدود به صنایع نیست. اگر تا چند سال پیش، خاموشی‌ها فقط در پیک مصرف تابستان یا زمستان و بیشتر برای صنایع اعمال می‌شد، اکنون مشترکان خانگی نیز با قطعی برق و گاز در فصول غیرسنتی مانند پاییز مواجه شده‌اند. این یعنی مشکل تأمین انرژی دیگر یک بحران مقطعی نیست، بلکه به یک چالش دائمی تبدیل شده که به‌مرور گسترده‌تر خواهد شد.

این در حالی است که طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، ایران بیشترین وابستگی را به گاز طبیعی در میان کشورهای جهان دارد. بیش از ۷۰ درصد از انرژی کشور از گاز تأمین می‌شود و حتی ۸۴ درصد از برق ایران نیز از طریق گاز تولید می‌شود. این رقم چهار برابر میانگین جهانی است! به‌عبارت دیگر، هرگونه اختلال در تأمین گاز، کل ساختار انرژی کشور را دچار بحران می‌کند.

گزارش‌های سازمان برنامه و بودجه نشان می‌دهد که ناترازی گاز در سال ۱۴۰۳ به میانگین روزانه ۱۳۶ میلیون مترمکعب رسیده است که تقریباً دو برابر رقم سال ۱۴۰۲ است.

طبق برآوردها، تا سال ۱۴۰۶ ناترازی گاز کشور به ۳۷۳ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید؛ این یعنی دیگر خاموشی‌های برق و گاز محدود به زمستان نیست؛ این بحران حالا در تمام طول سال سایه انداخته است. صنایعی که پیش‌تر با کاهش ۵۰ درصدی گاز دست‌وپنجه نرم می‌کردند، حالا باید خود را برای قطع کامل آن آماده کنند. به‌بیان ساده، اگر امروز در زمستان و تابستان خاموشی داریم، چند سال دیگر ممکن است در تمام طول سال با بحران انرژی روبه‌رو باشیم.